Przygotowaną cukinię lub kabaczek przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć pestki (łyżką). Oczyszczone połówki cukinii, kabaczka lub dyni makaronowej napełnić przygotowanym nadzieniem. Ułożyć w rondlu do gotowania ryb lub wydłużonej nelsonce, podlać wywarem łub rosołem, dodać tłuszcz, lekko oprószyć solą. Udusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać tartą bułkę i koncentrat pomidorowy, dusić do chwili, aż sos się zagęści. Wówczas wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Pożądane jest dodanie do duszenia 1 strączka ostrej papryki. Paprykę należy umyć, pokroić na drobne kawałki wraz z pestkami. Uduszoną potrawę wyłożyć na półmisek, podlać sosem, posypać posiekanymi listkami roślin przyprawowych, ozdobić listkami sałaty lub jarmużu. Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Sos powinien być pikantny. Odpowiednim dodatkiem będzie surówka, np. z sałaty lub kapusty białej. Napełnioną nadzieniem cukinię lub kabaczek moż- aa także piec w piekarniku. W trakcie pieczenia trzeba 2—3 razy skropić wywarem lub rosołem. Do potrawy pieczonej należy oddzielnie przygotować sos pomido~ rowy. Dobre efekty uzyskuje się także, piekąc nadziewaną cukinię, dynię makaronową lub kabaczek szczelnie owinięte w folię aluminiową.