MIĘSO DUSZONE W WARZYWACH. 30 dag wieprzowiny, 1 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por,cebula), 1 łyżka mąki, 2—3 łyżki smalcu, szczypta majeranku, sól, pieprz, 2 szklanki ugotowanej fasoli „Jasiek”, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Mięso oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć przesianą mąką, lekko podrumienić na tłuszczu, podlać wodą, osolić, dusić na małym ogniu z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w makaronik lub rozdrobnić w paski na szatkownicy do warzyw, wsypać do rondla, dodać tłuszcz, osolić, dodać mięknące mięso. Dusić pod przykryciem, dolewając w miarę potrzeby trochę wrzącej wody. Czas duszenia wynosi około 30 minut. Pod koniec dodać szczyptę majeranku, fasolę i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem makaronu lub ziemniaków.