PRODUKTY ZBOŻOWE W KUCHNI I NA STOLE

Produkty zbożowe od zarania dziejów stanowią pod­stawę wyżywienia człowieka. Do dziś pokrywają znacz­ną część zapotrzebowania energetycznego. Około 50% kalorii w dziennej racji pokarmowej pochodzi właśnie z artykułów spożywczych tej grupy. Produkty zbożo­we: pieczywo, kasze, mąka i wyroby mączne charak­teryzują się wysoką kalorycznością, dzięki dużej za­wartości węglowodanów, występujących głównie w po­staci skrobi. W ziarnach żyta i pszenicy zawartość skro­bi dochodzi do 70°/o, w gryce do 60°/o. Warto zapamiętać, że 100 gramów bułki dostarcza 250 kalorii, 100 gramów chleba razowego — 232 ka­lorie, ta sama ilość płatków owsianych 390 kalorii,a ryżu — 349 kalorii.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz