KLUSKI W POMIDORACH. 25 dag makaronu krajanka (lub kluski domowe), 4 cebule, 1 kg świeżych albo mrożonych pomidorów lub 1/4 litra przecieru pomidorowego, 20 dag wędzonego ugotowanego boczku, 5 dag masła, tymianek, listek^ laurowy, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 10 dag utartego ostrego sera.Cebule obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę lub utrzeć na tarce warzywnej i poddusić z dodatkiem masła. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokrajać, dodać do duszącej się cebuli. Udusić, zagęszczając do objętości dwóch szklanek. Przyprawić dodatkiem lutka laurowego, tymianku, soli i pieprzu. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wyłożyć na ogrzany półmisek. Boczek pokrajać, lekko podrumienić i wyłożyć na kluski, polać sosem pomidorowym, posypać zieloną pietruszką i utartym serem. Podawać z surówką.