CHARAKTERYSTYCZNY SMAK I ZAPACH

One to na­dają charakterystyczny smak i zapach potrawom mięs­nym. Ciała wyciągowe łatwo rozpuszczają się w wo­dzie i w trakcie gotowania przechodzą do wywarów (rosoły, buliony, wyciągi mięsne). Mięso należy do produktów oddziaływających za- kwaszająco na organizm. Dzieje się tak dlatego, że w produktach tych przeważa zawartość składników mineralnych kwasotwórczych nad zasadotwórczymi.Spożywanie zbyt wielkich ilości produktów mięs­nych, pomimo obfitej zawartości w nich cennych skład­ników odżywczych, nie może być zalecane. Pokarmy te bowiem, stosowane w nadmiarze, obciążają inten­sywną pracą narządy wewnętrzne (przewód pokarmo­wy, wątrobę i nerki). Mięso powinno być nabywane jedynie w takich punktach sprzedaży, które są zaopatrywane w suro­wiec badany przez służbę weterynaryjną.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz