HALIBUT NADZIEWANY RYŻEM (LUB INNA DUŻA RYBA) 1 kg halibuta lub innej ryby, 1/2 łyżeczki estragonu, 1/2 szklanki ryżu, 2 cebule, 3 łyżki pasty pomidorowej, sól, cukier i czerwona sproszkowana papryka, pieprz.Wnętrze rozmrożonej, oczyszczonej i umytej ryby natrzeć estragonem i napełnić nadzieniem przygotowanym w następujący sposób: ryż przebrać, opłukać i ugotować jak kluski — w dużej ilości wody lub na sypko. Ryż gotowany w dużej ilości wody po ugotowaniu odcedzić i przepłukać wodą na sicie. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i zrumienić na oliwie na złoty kolor. Wymieszać z ryżem, dodać pastę pomidorową i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą, papryką, cukrem i pieprzem do smaku. Nadzienie powinno być ostre. Napełnioną rybę ułożyć w podłużnym naczyniu i upiec w piekarniku lub — z dodatkiem 2—3 łyżek oliwy i szklanki wywaru — udusić na wolnym ogniu. Podawać w tym naczyniu, w którym rybę zapiekano jako danie obiadowe z sałatą lub surówką.