FILETY Z RYB MORSKICH POD BESZAMELEM. 4—8 filetów z ryb morskich (sola, flądra, dorsz, halibut, karmazyn, makrela), 2 łyżki musztardy, 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 pory, 5 dag masła, sól, pieprz, tarta przesiana bułka, 1 szklanka sosu beszamelowego.Opłukane i osączone filety posmarować musztardą, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, posypać suto posiekaną zieloną pietruszką i pozostawić w chłodzie na 2—3 godziny. Pory umyć, oczyścić i pokrajać w plasterki, a następnie zrumienić lekko na maśle. Na tej samej patelni usmażyć filety, rumieniąc je obustronnie. Po usmażeniu oprószyć solą i pieprzem, po czym ułożyć na żaroodpornym półmisku wraz z porami, zalać sosem beszamelowym, posypać tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Lekko zrumienić. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem sałatek z warzyw i pieczywa.