GOŁĄBKI Z KAPUSTY (nietypowe). 8 dużych Kici kapusty białej lub włoskiej, 30—40 dag wieprzowiny, t kajzerki, 3/4 szklanki mleka, 15 dag cebuli, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka tartej bułki, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2—3 łyżki oliwy, 1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu, 5 dag pasty pomidorowej, 2 ząbki czosnku, przyprawa cfaillł lub ostra papryka, 3/4 szklanki śmietany, cukier, 1 łyżka mąki. Z dużej, luźno związanej główki zdjąć największe liście, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 3—4 minuty, odcedzić, ostudzić rozłożone na desce lub półmisku. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso oczyścić, umyć i wraz z odciśniętymi bułkami zemleć w maszynce.