KACZKA Z POMARAŃCZAMI

KACZKA Z POMARAŃCZAMI (5—6 porcji). 1 kaczka, 2 po­marańcze, 1 cytryna, 1 szklanka wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, listek laurowy. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Obrany czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z pie­przem, majerankiem i rozkruszonym listkiem lauro­wym. Przygotowaną mieszaniną natrzeć kaczkę we­wnątrz i z zewnątrz. Pozostawić w chłodzie na kilka godzin. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrza­nego piekarnika, zrumienić, podlać wywarem, dopiekać, podlewając sosem wytwarzającym się w trakcie pie­czenia. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Pozostawić do ostygnięcia. Pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku skrapiając sosem. Półmisek ozdobić plasterkami dru­giej pomarańczy i zielonymi listkami pietruszki na­ciowej. Podawać na zimno z dodatkiem sosów i sa­łatek. Kaczkę przygotowaną w ten sposób można po­dawać także z jabłkami pieczonymi zamiast pomarańcz lub przed pieczeniem jamę brzuszną kaczki napełnić pokrajanymi jabłkami.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz