KACZKA Z POMARAŃCZAMI (5—6 porcji). 1 kaczka, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 szklanka wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, listek laurowy. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Obrany czosnek drobno posiekać, rozetrzeć z solą, a następnie z pieprzem, majerankiem i rozkruszonym listkiem laurowym. Przygotowaną mieszaniną natrzeć kaczkę wewnątrz i z zewnątrz. Pozostawić w chłodzie na kilka godzin. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić, podlać wywarem, dopiekać, podlewając sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Pozostawić do ostygnięcia. Pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku skrapiając sosem. Półmisek ozdobić plasterkami drugiej pomarańczy i zielonymi listkami pietruszki naciowej. Podawać na zimno z dodatkiem sosów i sałatek. Kaczkę przygotowaną w ten sposób można podawać także z jabłkami pieczonymi zamiast pomarańcz lub przed pieczeniem jamę brzuszną kaczki napełnić pokrajanymi jabłkami.