Kasze grube przeznaczone do gotowania na sypko należy: przebrać, usuwając zanieczyszczenia;opłukać, najlepiej na sicie pod strumieniem zim­nej wody;dokładnie osączyć;wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli i tłusz­czu, proporcja wody w stosunku do objętości kaszy wynosi 1 1/2—2;zamieszać, doprowadzić do zawrzenia;gotować pod przykryciem na wolnym ogniu (naj­lepiej rondel z kaszą ustawić na płytce metalowej lub azbestowej);gdy kasza wchłonie wodę — dogotować, wsta­wiając rondel z kaszą do naczynia z wrzącą wodą lub do lekko nagrzanego piekarnika;nie mieszać w trakcie gotowania.W prawidłowo ugotowanej na sypko kaszy poszcze­gólne ziarna nie powinny się zlepiać.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz