KOTLETY BARANIE DUSZONE. 4 kotlety baranie z kostką (około 1/2 kg), 1 łyżka smalcu, 5 dag boczku wędzonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka pasty pomidorowej, 5—6 suszonych śliwek, sól, pieprz.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na porcje, lekko zbić, obrumienić na smalcu. Boczek oczyścić, pokrajać w plasterki lub słupki, obrumienić z dodatkiem posiekanego czosnku. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć pieprzem, dodać boczek z czosnkiem i cebulę, podlać winem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Śliwki umyć, wydrylować, pokrajać i dodać do duszącego się mięsa po 30 minutach. Równocześnie dodać pastę pomidorową rozprowadzoną kilkoma łyżkami wody. Udusić do miękkości. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, zielonego groszku i surówek