KRÓLIK W SOSIE POULETTE. 1 królik wagi około 1,2 kg, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 2 marchewki, 3 cebule, 1 1/2 łyżki mąki, 15 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, 1—2 żółtka, cytryna, sól, pieprz.Umytego i osączonego królika pokroić na porcje. Warzywa umyć, obrać, pokroić. Masło stopić w rondlu, wrzucić warzywa i porcje królika, poddusić nie rumieniąc, osolić, oprószyć mąką, mieszać podgrzewając. Gdy mąka zacznie się rumienić, dodać wino, przykryć rondel. Dusić na wolnym ogniu od 45 minut do godziny w zależności od wieku królika. Pieczarki umyć, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać do duszącego się mięsa na 15 minut pr^ed końcem duszenia. Udusić, odstawić. Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem duszonych ziemniaków i szpinaku lub innych gotowanych warzyw.