Mięso, podroby i drób są produktami o wysokiej awartości składników odżywczych, wśród których dominuje białko. Odznacza się ono wysoką wartością uologiczną. Zawartość białka jest uzależniona …
Kuchnia domowa
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
W skład mięsa wchodzą także inne składniki odżywcze. Są to: woda w ilości około 40°/o, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy oraz drobne ilości węglowodanów. Najniższą zawartością …
MIĘSO NIE ZAWIERA WĘGLOWODANÓW
Tiamina, czyli witamina Bi, występuje zarówno w mięśniach, jak i w narządach wewnętrznych. Natomiast najlepszym źródłem witaminy Bt i kwasu nikotynowego, czyli witaminy PP, jest …
CHARAKTERYSTYCZNY SMAK I ZAPACH
One to nadają charakterystyczny smak i zapach potrawom mięsnym. Ciała wyciągowe łatwo rozpuszczają się w wodzie i w trakcie gotowania przechodzą do wywarów (rosoły, buliony, …