SKŁADNIKI ODŻYWCZE

W skład mięsa wchodzą także inne składniki od­żywcze. Są to: woda w ilości około 40°/o, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy oraz drobne ilości wę­glowodanów. Najniższą zawartością tłuszczu odznacza się cielęcina, konina i chude części wołowiny. Zawartość tłuszczu w mięsie wpływa na jego kalo- ryczność. Tłuste gatunki, odznaczające się wysoką war­tością kaloryczną, są równocześnie trudniej strawne. Mięso, w przeciwieństwie do mleka i produktów mlecz­nych, nie jest najlepszym źródłem wapnia, dostarcza natomiast znacznych ilości żelaza, fosforu i siarki. W mięsie występują także witaminy rozpuszczalne w wodzie, jak tiamina, ryboflawina i kwas nikotyno­wy. 

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz