Doświadczone gospodynie, zwłaszcza wiejskie, uważają, że dobrą gęś dzieli od indyka tylko niewielki dystans. Gęś nie jest z pewnością ptakiem wchodzącym do codziennego jadłospisu. Może …
Kuchnia domowa
ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
W nowoczesnym handlu, dziś już nie tylko wielkomiejskim, brojlery są dominującą postacią drobiu. Gospodynie, zaopatrujące się w handlu uspołecznionym w brojlery, nie muszą umieć rozróżniać …
WARTOŚĆ KALORYCZNA
Wartość kaloryczna potraw z drobiu uzależniona jest od zawartości tłuszczu i waha się w granicach od 99 kalorii dla 100 gramów (gołąb) do 474 dla …
PŁEĆ PTACTWA WPŁYWA NA SMAK
Wiek drobiu poznaje się po łuskach na nogach. Drób młody łuski ma lekko zarysowane. Ponad dwuletnie kury i indyczki mają łuski zrogowaciałe i odstające. Zakończenie …