OZÓR W BIAŁYM SOSIE Z RODZYNKAMI. 1 ozór wołowy, 1/2 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler),2 cebule, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, 1 1/2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 1/4 szklanki rosołu, 5—10 dag rodzynków, sól, sok z cytryny.Umyć dokładnie ozór, najlepiej wyszorować szczotką. Zalać wrzącą wodą, osolić, gotować. Po 1—1 1/2 godz. dodać oczyszczone i umyte warzywa mieszane, cebulę i przyprawy. Ugotować ozór do miękkości. Czas gotowania: 2—3 godziny. Wyjąć z wywaru, zalać na chwilę zimną wodą i ściągnąć skórę. Oczyszczony ozór zagrzać, pokrajać w skośne porcje i zalać sosem przygotowanym jak niżej: Stopić masło (1 łyżkę), dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem 1 1/4 szklanki, mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać przebrane i umyte rodzynki. Gotować przez 5 minut. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą,wzbogacić dodatkiem 1/2 łyżki masła. Zalany gorącym sosem ozór podaje się z ziemniakami z wody.