PRZY ROZKLEJANIU KASZ

Przy rozklejaniu kasz na gęsto 1 objętość kaszy wsypuje się do 3—4 objętości wody. Czas rozklejania, czyli powolnego gotowania, nie powinien być krótszy niż 15—20 minut, dotyczy to kasz drobnych i płatków owsianych. Kasze grube wymagają dłuższego gotowania, np. kaszę jęczmienną na krupnik trzeba gotować ponad 2 godziny. W trakcie rozklejania ziarna kasz zatracają swój charakterystycz­ny kształt. Metodą rozklejania najczęściej przyrządza się kasze drobne i płatki owsiane. Natomiast na sypko można gotować zarówno kasze drobne, jak i grube. W prawidłowo ugotowanej na sypko kaszy ziarna jej powinny zachować swój kształt.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz