Matka natura wyposażyła ludzkie ciało w niebywałe umiejętności. Chociaż niektórych z nich nie doceniamy na co dzień, to jednak bardzo uprzyjemniają nam życie. Takim oto przykładem drobnego szczegółu, który jednak umila nam codzienność jest zdolność odczuwania smaków. Oczywiście największą przyjemność daje nam możliwość odczuwania smaku potraw słodkich, aczkolwiek również i w smakach słonych czy kwaśnych potrafimy znaleźć miłe odczucia. Można by się zastanawiać, po co w takim razie jest stworzony zmysł smaku w przypadku rzeczy gorzkich, które nijak przyjemności w jedzeniu nie dają? Jednak ma to w naturze swój cel, gdyż najczęściej zły smak mają potrawy trujące czy po prostu szkodliwe dla człowieka. Koneserzy oczywiście potrafią docenić i ten smak, dlatego na przykład w ludzkim jadłospisie nie brakuje cykorii, królowej gorzkiego smaku. Również produkty kwaśne są względna przyjemnością, lecz chyba każdy z nas zna osobę, która kosztując na przykład owoce, ceni wyżej te o większym natężeniu kwaskowatości.