WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W zamieszczonych przepisach znajdzie Czytelnik kilka propozycji dotyczących wzbogacania niektórych potraw dodatkiem otrąb. Otręby zrumienione w pie­karniku można dodawać do wielu potraw, np. do warzyw gotowanych, sałatek, kasz i wypieków. Wartość odżywcza produktów zbożowych zależy nie tylko od zawartości węglowodanów. Dostarczają one ponadto znacznych ilości białka, witamin grupy B oraz składników mineralnych. Zarówno ilość witamin, jak składników mineralnych w mące i kaszach jest uzależ­niona od stopnia przemiału i oczyszczenia ziarna. Biał­ko występujące w produktach zbożowych w ilościach 6—12%) jest białkiem pochodzenia roślinnego. Nie ma zatem wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz