ZUPA WARZYWNA NA MIĘSIE. 1 mała główka kapusty włoskiej (około 60—70 dag), 50 dag warzyw mieszanych, 15 dag cebuli, 1 łyżka masła, 30 dag niezbyt tłustej wieprzowiny, np. łopatki lub 50 dag żeberek, 1 szklanka mleka, 2 ząbki czosnku, 40 dag świeżych lub mrożonych pomidorów lub 2—3 łyżki pasty pomidorowej, 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki, 1 szklanka śmietany, posiekana zielona pietruszka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki utartego ostrego sera żółtego. Mięso oczyścić, umyć, pokroić w paski. Umyte i oczyszczone żeberka pokroić na kawałki tak, aby kostka była w środku każdej porcji. Przygotowane mięso włożyć do wrzącej wody, osolić. Nastawić do gotowania w przykrytym rondlu. Gotować na wolnym ogniu.Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać i rozdrobnić, ucierając na szatkownicy do warzyw, lub po- . kroić w makaronik