Równocześnie z ziemniakami wkłada się do wrzątku makaron fabryczny. Lepiej jednak z mąki i jajka przyrządzić zacierki. Ugotowane grzybki wyjąć, drobno pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Zacierki trzeba włożyć do wrzątku na 5 minut przed końcem gotowania zupy. Gdy wszystkie składniki zupy zostaną ugotowane, dodać gorące, przegotowane mleko i groszek konserwowy wraz z zalewą, zaprawić zupę śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu, dodając do każdej porcji zupy odpowiednią ilość posiekanej zielonej pietruszki. Odgrzewanie zupy obniża jej wartość odżywczą. Zupę ziemniaczaną należy podawać z dodatkiem pieczywa lub kaszy ugotowanej na sypko. Wartość białkową zupy, a i jej walory smakowe, można zwiększyć, dodając do każdej porcji nieco utartego żółtego sera. Na zakończenie jednodaniowego obiadu warto przyrządzić deser owocowy lub podać surowe owoce. Amatorzy zamiast groszku zielonego mogą wzbogacić zupę dodatkiem szklanki ugotowanej fasoli lub ziaren kukurydzy.