ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM. 1,5 kg ziemniaków, 20 dag chudego boczku wędzonego, 15 dag żółtego sera, 30 dag cebuli, 2 łyżki smalcu (można zastąpić olejem lub oliwą), 1 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 6 łyżek szczypiorku drobno pokrojonego z zieloną pietruszką, 1 łyżka oliwy lub oleju, 2 łyżki tartej bułki. Boczek oczyścić, pokroić w drobne słupki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na patelni, włożyć boczek, lekko podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Podsmażony boczek wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk. Przygotowaną cebulę wsypać na patelnię z tłuszczem, podgrzać na małym ogniu, często mieszając i uważając, żeby się nie zrumieniła. Powinna się poddusić i lekko zżółknąć. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.