Pieczarki poszatkować, dodać do cebuli, dusić około 5 minut, wymieszać w formę budynio kapustą dodając pokrojone w drobne paski mięso. wą posmarować oliwą i posypać starannie tartą bułką. Jajka umyć, oddzielić białka. Masło lub margarynę utrzeć w donicy na tzw. „śmietanę”, ucierając w dalszym ciągu dodawać po jednym żółtku. Puszystą masę wymieszać z kapustą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać łyżeczkę cukru, ubijać jeszcze chwilę, aż piana stanie się lśniąca, połączyć z kapustą dodając jednocześnie tartą bułkę. Wyłożyć do formy budyniowej, zamknąć szczelnie, wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować pod przykryciem przez godzinę.Wyjąć z wrzątku. Po kilku minutach otworzyć formę, wyłożyć budyń na okrągły półmisek, posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub pomidorowego. Zamiast pieczeni można dodać wędliny lub drobno pokrojone jajka na twardo.