Czy czasami zdarza ci się gotować mając zły humor? Co się w takim przypadku dzieje? Potrawa ci nie smakuje, domownicy narzekają na jej jakość, a ty czujesz się jeszcze gorzej? Prawdopodobnie tak, a wszystko to jest spowodowane tym, że gotowanie po prostu zależy od ludzkich emocji i trzeba sobie z tego zdawać sprawę. Najlepsi kucharze na świecie nie przychodzą w ogóle do pracy, jeżeli w ich życiu dzieje się jakiś dramat. Mają świadomość, że to wpłynie na jakość tworzonych przez nich potraw. Do końca nie wiadomo skąd wzięła się ta zależność, ale prawdopodobnie wynika ona z oddziaływania umysłu na nasze ruchy w kuchni. Będąc w dobrym humorze zawsze zrównoważymy idealnie składniki i będziemy trzymać patelnie idealnie tyle minut ile trzeba. W każdym razie na pewno jest różnica między kucharzem zadowolony, a pesymistą. Można nawet samodzielnie to sprawdzić robiąc taki mini eksperyment w domowym zaciszu. Warto też o opinię poprosić znajomych lub najbliższą rodzinę. Ogólnie emocje w kuchni to bardzo ciekawy temat, który jest rozpatrywany nawet w środowiskach naukowych, które coraz pilniej studiują wpływ ludzkiej psychiki na codzienne życie. Sam o tym pomyśl i przekonaj się, że tak w istocie jest.