KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE. 30 dag mięsa wieprzowego bez kości lub 25 wołowiny i 5 dag słoniny, 1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 jajko, 15 dag cebuli, 2 łyżki oliwy lub oleju, 3—4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3—4 łyżki tartej bułki, smalec lub olej do smażenia.Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić i zemleć w maszynce. Jajko umyć, wylać ze skorupki. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, zrumienić. Zmielone mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i pietruszką, dokładnie wyrobić drewnianą łyżką lub robotem. Przyprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować cienkie owalne kotlety, otaczając je w tartej bułce. Tępą stroną noża odcisnąć kratkę. Smażyć po obu stronach, wkładając na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Patelnię z usmażonymi kotletami wstawić na kilka minut do piekarnika. Podawać z dodatkiem ziemniaków purće, warzyw gotowanych i surówek. Atrakcyjność kotletów podniesie dodatek sosu pomidorowego lub grzybowego.