KRÓLIK DUSZONY W SOKU CYTRYNOWYM

KRÓLIK DUSZONY W SOKU CYTRYNOWYM. 1 kg kró­lika, 3 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka mocnego rosołu, imbir, sól, pieprz, 3—4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Królika oczyścić, umyć, osączyć, poporcjować. Porcje królika natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Sok wyciś­nięty z dwóch cytryn wymieszać z dwoma łyżkami oliwy. Przygotowaną mieszaniną polać równomiernie ułożone w misce porcje królika, przykryć i pozostawić w lodówce na 2 godziny. Porcje królika osączyć z za­lewy i obrumienić równomiernie na oliwie, przełożyć do rondla, podlać osączoną marynatą, dusić pod przy­kryciem na wolnym ogniu, podlewając rosołem. Pozo­stawioną cytrynę umyć bardzo dokładnie, pokroić w krążki i włożyć do rondla z uduszonym do miękkości królikiem, dusić przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na półmi­sek, obłożyć ziemniakami z wody, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem warzyw go­towanych i surówek.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz