KRÓLIK DUSZONY W SOKU CYTRYNOWYM. 1 kg królika, 3 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka mocnego rosołu, imbir, sól, pieprz, 3—4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.Królika oczyścić, umyć, osączyć, poporcjować. Porcje królika natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Sok wyciśnięty z dwóch cytryn wymieszać z dwoma łyżkami oliwy. Przygotowaną mieszaniną polać równomiernie ułożone w misce porcje królika, przykryć i pozostawić w lodówce na 2 godziny. Porcje królika osączyć z zalewy i obrumienić równomiernie na oliwie, przełożyć do rondla, podlać osączoną marynatą, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, podlewając rosołem. Pozostawioną cytrynę umyć bardzo dokładnie, pokroić w krążki i włożyć do rondla z uduszonym do miękkości królikiem, dusić przez 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, obłożyć ziemniakami z wody, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem warzyw gotowanych i surówek.