PEKEFLEISZ, CZYLI MIĘSO WOŁOWE LUB WIEPRZOWE MARYNOWANE. 1/2 kg wołowiny bez kośoi (krzyżowa) lub wieprzowiny od szynki, 2 dag soli, 1/4 łyżki saletry, 1/4 łyżeczki cukru, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki estragonu, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, kolender, pieprz, 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 2 cebule.Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą i wymieszać z cukrem i saletrą. Przygotowaną mieszaniną natrzeć mięso, posypać rozkruszonymi przyprawami, ułożyć w misce, szczelnie przykryć. Przechować w lodówce przez 4—5 dni. Codziennie odwracać. Zamarynowane mięso włożyć do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 1/2 godziny. Umyć, obrać, opłukać warzywa mieszane i cebulę, dodać do gotującego się mięsa. Ugotować do miękkości. Ugotowane mięso pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego, ziemniaków purśe i sałatek warzywnych.