PEKEFLEISZ, CZYLI MIĘSO WOŁOWE LUB WIEPRZOWE MARYNOWANE. 1/2 kg wołowiny bez kośoi (krzyżowa) lub wieprzowiny od szynki, 2 dag soli, 1/4 łyżki saletry, 1/4 łyżeczki cukru, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki estragonu, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, kolender, pieprz, 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 2 cebule.Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą i wymie­szać z cukrem i saletrą. Przygotowaną mieszaniną na­trzeć mięso, posypać rozkruszonymi przyprawami, uło­żyć w misce, szczelnie przykryć. Przechować w lodów­ce przez 4—5 dni. Codziennie odwracać. Zamarynowa­ne mięso włożyć do wrzącej wody. Gotować pod przy­kryciem na wolnym ogniu przez 1 1/2 godziny. Umyć, obrać, opłukać warzywa mieszane i cebulę, dodać do gotującego się mięsa. Ugotować do miękkości. Ugoto­wane mięso pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z dodatkiem sosu chrza­nowego, ziemniaków purśe i sałatek warzywnych.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz