POTRAWA TYPU „LASAGNE”. 25 dag mąki, 2 jajka, 25 dag wołowiny lub wieprzowiny, 10 dag surowego boczku, 15 dag cebuli, 20 dag marchewki, 20 dag selera, 20 dag pietruszki, 3_4 łyżki oliwy, 2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw,2 goździki, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3—4 łyżki utartego ostrego sera żółtego.Mąkę przesiać, dodać jajka i nieco wody, zarobić ciasto nożem i zagnieść tak jak na makaron, dobrze wyrobić, rozwałkować nieco grubiej niż na makaron. Placek pokroić w kwadraty o boku 6—7 cm, włożyć do wrzącej osolonej wody, obgotować. Gdy kwadraty ciasta podpłyną do góry, odcedzić, przepłukać ciepłą | wodą. Warzy\va umyć, oczyścić, opłukać i utrzeć na tarce z małymi otworami lub zemleć w maszynce do mięsa, osolić, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, dusić i na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.