SZNYCLE CIELĘCE. 1/2 kg cielęciny z dyszka, sól, pieprz, 1—2 jaja, 4—5 łyżek tartej bułki, 1—1,5 łyżki mąki, smalec do smażenia, ewentualnie 4 jaja, posiekany szczypiorek.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać w porcje, zbić tłuczkiem, formując jak najcieńsze sznycle, oprószyć pieprzem. Jaja umyć, wylać. Sznycle otaczać koleino w przesianej mące, jajach i tartej bułce, dobrze przyciskając po otoczeniu w bułce. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem, obrumienione osolić i pozostawić na kilka minut w piekarniku. Oddzielnie usmażyć jaja sadzone. Sznycle ułożyć na półmisku, umieszczając na każdym jedno jajko sadzone, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać z dodatkiem ziemniaków, warzyw gotowanych i surówek