ZAPIEKANKA Z GRZYBÓW Z KIEŁBASKAMI. 1 kg bo- rowików, 25 dag cebuli, 1/2 szklanki oliwy lub oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 1 1/2 szklanki tartej bułki, 1 1/2 szklanki mleka, 30 dag serdelków lub parówek, pieprz, 2 jajka. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Grzyby lub pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, odkroić kapelusze, oczyszczone trzony — drobno poszatkować. Posiekaną cebulę z czosnkiem wsypać na patelnię z rozgrzaną oliwą łub olejem (1/4 szklanki), lekko podrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone trzony grzybów, wymieszać, dusić na wolnym ogniu w przykrytym rondlu, ustawionym na płycie ochronnej, przez kilka minut, lekko podlać wodą, udusić do miękkości. Tartą bułkę zalać mlekiem i pozostawić na kilka minut.