Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem (1 łyżeczka) i posypać tartą bułką. Ugotowaną na sypko kaszę wymieszać z podsmażonym boczkiem, cebulą i posiekaną pietruszką, dodać połowę utartego sera i połowę mieszaniny mleka z jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem lub ostrą sproszkowaną papryką. Potrawa powinna być ostra. Przygotowaną mieszaninę wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię, zalać resztą mlekr z jajkiem, posypać utartym serem. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zapieczoną potrawę wyłożyć na półmisek, obsypać dookoła drobno posiekanym szczypiorkiem wymieszanym z zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu grzybowego albo pomidorowego i z surówką z zielonej sałaty z ziołami lub surówką ze świeżych ogórków.