W nowoczesnym handlu, dziś już nie tylko wielkomiejskim, brojlery są dominującą postacią drobiu. Gospodynie, zaopatrujące się w handlu uspołecznionym w brojlery, nie muszą umieć rozróżniać sztuk starych od młodych, podobnie jak sprawiać i skubać. Mięso drobiu, podobnie jak mięso zwierząt rzeźnych, jest produktem o wysokiej zawartości białka pełnowartościowego.Zawartość składników pokarmowych w mięsie drobiu jest zbliżona do ich zawartości w mięsie zwierząt rzeźnych. Nie ma zatem wyraźnej różnicy w wartościach odżywczych. Pod względem wartości odżywczej mięso gęsi jest podobne do wieprzowiny, indyka do tłustej cielęciny, a kury — do chudej cielęciny. Stopień strawności poszczególnych gatunków jest również zbliżony. Gęś, kaczka i wieprzowina są jednakowo ciężko strawne, a kurę i cielęcinę zalicza się do produktów lekko strawnych.