Mięso pokroić w kostkę lub w makaroniki, włożyć do dużej wazy. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w cząstki lub plasterki, wsypać na mięso. Do wazy wlać śmietanę, rozbite trzepaczką zsiadłe mleko lub kefir, zakwas burakowy lub przecier pomidorowy, śmietanę i ugotowaną, ostudzoną botwinkę. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem, przykryć, wstawić do lodówki. Ogórki umyć, obrać, rozdrobnić na szatkownicy do warzyw. Osączoną sałatę pokroić w bardzo cienki makaronik. Ogórki, sałatę i posiekaną zieleninę połączyć z doskonale oziębionym chłodnikiem. Od razu podawać, porcjując na talerze. Chłodnik można podawać z dodatkiem pieczywa lub lepiej z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Jedno- daniowy obiad należy uzupełnić deserem, najlepiej w postaci świeżych owoców.