BŁONNIK W PRODUKTACH ZBOŻOWYCH

Zaliczony również do grupy węglowodanów, jest składnikiem pożywienia nieprzy- swajalnym przez organizm człowieka. Ilość błonnika w produktach zbożowych, podobnie jak ich wartość od­żywcza, jest uzależniona od stopnia oczyszczenia ziar­na, gdyż występuje on w części zewnętrznej ziaren. W mące razowej i kaszach grubych ilość błonnika jest znacznie wyższa niż w mące jasnej i kaszach drobnych. Spożywanie jedynie białego pieczywa, z ziarna oczysz­czonego, nie jest wskazane. Aktualnie panuje pogląd, iż pewna ilość błonnika pochodzącego z okryw zbo­żowych jest konieczna do prawidłowego przebiegu pro­cesu trawienia i przyswajania. Stąd częste zalecenia lekarskie dotyczące podawania pieczywa z grubego przemiału, czyli z mąki zawierającej otręby, a nawet wzbogacanie potraw dodatkiem otrąb pszennych.

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej ;)

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz