Czas duszenia wynosi około 20 minut. Bułkę pokroić na dość grube kromki i dodać do uduszonego mięsa. Powinna być ona całkowicie zanurzona w sosie. Dusić około 10 minut. Odstawić. Ostudzić uduszone mięso i wątrobę. Przygotować formy na pasztet. Mogą to być foremki do ciasta lub niskie rondelki. Przygotowane naczynia trzeba wyłożyć folią aluminiową lub posmarować masłem czy stopioną słoniną, można je także wyłożyć dekoracyjnie cienkimi plasterkami słoniny. Wystudzo- ne mięso pokroić na kawałki i zemleć co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa zaopatrzonej w sitko z drobnymi otworami, tzw. sitko pasztetowe. Zmieloną masę podzielić na 2—3 porcje. Kolejno porcje masy wkładać do donicy, ucierać dodając stopniowo po jajku. W trakcie ucierania masa stanie się gładka i pulchna. Utartą masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełnić przygotowane foremki. Każdą foremkę przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą. Ugotować na płycie lub w piekarniku. Czas gotowania wynosi 1—1 1/2 godziny. Ostudzić, wyjąć z formy.